Vår Historie

Dette er en historie om kjærlighet. Helt bokstavelig talt er kjærlighet en intens følelse av dyp hengivenhet. Historien om Holmen Husky begynte i 1986 da en stor interesse og glede for hundekjøring festet grepet rundt to sjeler.

Kari Jæger og Eirik Nilsen oppdaget hundene på hver sin arena. Fellesnevneren mellom dem var at kjærlighet ble en avhengighet, og hundekjøring ble til en andakt. Hundekjørere er ikke en invasiv art som finnes i alle verdenshjørner, men snarere en sjelden og unik rase av individer som er dypt knyttet til en livsstil som bringer dem nært til deres instinkter.

I løpet av 1980-tallet begynte Finnmarksløpet - som senere skulle bli Europas lengste hundeløp - å vokse i stor fart. Løpet starter og slutter i Alta Sentrum, og var den første introduksjonen til den sjarmerende lille byen for Kari. I 1986 var Kari handler for Finnmarksløpets mester på den tiden, Stein Håvard Fjestad. Med Stein som mentor begynte Kari selv å trene til Finnmarksløpet og ble en av de første kvinnene som noensinne fullførte løpet. Hun banet vei for mange tøffe kvinnelige kjørere som fulgte hennes fotspor i vinterens vakreste eventyr. Noen år senere førte Karis lidenskap til at hun jobbet 10 år som den aller første lederen av Finnmarksløpet i jakten på å gjøre det til det største løpet i Europa.

I mellomtiden hadde Eirik tilbrakt vintrene på trening i den intense villmarken rundt Tromsø og Kautokeino, men Alta ble raskt sentrum for hans oppmerksomhet da han satte tankene i sving rundt deltagelse i Finnmarksløpet. Etter hvert som Alta vokste til et brennpunkt for hundekjøring i Europa, kjørte Eirik sitt første løp i 1988. Samme år krysset Eirik og Kari veier i hundegården til en felles venn. I løpet av de neste 18 årene konkurrerte Eirik 14 ganger i Finnmarksløpet, hvor 12 av dem brakte ham over målstreken, og tre av disse førte ham til seier.

Paret kom sammen gjennom sin kjærlighet til håndverket og slo rot langs Altaelva, med lett tilgang til stien som begge hadde kjørt under et av de tøffeste løpene i verden. Holmen ble et sted hvor lidenskapene kunne blomstre og livsstilen deres kunne vokse i det beste klimaet for huskyene. Sammen oppdro de mange hunder og fikk to barn, Oda og Brage.

Til å begynne med var gården et gammelt og nedslitt etterkrigshus som lå i et område med mange muligheter. Etter hvert som månedene gikk, og huset sto ferdig, begynte Holmen Husky Lodge å ta form. Etter flere år med hardt arbeid og utvikling kunne familien Nilsen Jæger åpne opp dørene for mennesker fra alle verdenshjørner og ønske dem velkommen til deres verden.

Etter hvert som feriestedet begynte å vokse, vokste også lidenskapen i Brages hjerte. Han benyttet seg av fasinasjonen som hadde fanget oppmerksomheten til foreldrene hans flere tiår før ham. Det var på tide å blåse nytt liv i familiens løpsarv og følge en drøm som hadde modnet siden Brage var en liten gutt.

I foreldrenes fotspor kjørte Brage sitt første Finnmarksløp i 2022, med lillesøster Oda ved sin side. Hundespannet hans med lederhunden Ronaldo i spissen førte ham til en imponerende 5. plass som ga ham prisen som årets rookie.